Jo-Jo är het nu ...
foto: "Gilda"
Ja , det kan väl knappast ha undgått någon att Folkbåt n:r SWE 2, ”Jo-Jo” nu är klar och seglar. Det är roligt att det väckt sådan uppmärksamhet i båtpressen* mm
– all publicitet för Folkbåten hjälper till att hålla klassen levande och aktiv. Här några korta avslutande rader på min artikelserie om renoveringen av Jo-Jo, världens näst äldsta Folkbåt.
Hur kommer man ide´n att renovera en gammal träbåt egentligen? Tja, man måste väl ha ett intresse för träbåtar, och en viss händighet. Tycka det är kul att snickra och skapa något. Vara den lite aktiva typen av människa, och vara fokuserad. En väl vald tidpunkt i livet att starta är ju när man drar ner på sitt arbetliv och blir pensionär på hel- eller halvtid. För det går åt mycket tid – på Jo-Jo har jag nog lagt ner runt 1500 timmar, inräknat all tid för inköp och planerande.
Tre år tog renoveringen, jag jobbade ungefär halvtid med båten. En del pengar går åt också. Jag har inte hållit någon reda på kostnaderna, men de torde väl ligga någonstans runt 150.000 SEK med segel och allt. Utslaget på 3 år känns det inte så tungt….
Men det har faktiskt varit mycket kul det hela. Det är svårt att tänka sig något mer kreativt. Man känner verkligen att det blir ett resultat, och att man får lön för mödan. Och en massa kul människor träffar man. Jag kan varmt rekommendera Dig som t ex ser pensionsåldern närma sig att fundera på ett sådant här projekt. Himla kul att sedan segla ut i båten också, både för tursegling och kappsegling.
Ny kölplanka, förstäv och akterstäv. 7 nya bottenstockar. 35 meter ny bordläggning och ca 13 nya spant. Ny ribb och duk på däck och rufftak, ny förlucka och alla däckslister. Ny mast, bom , nytt roder. Nästan hela inredningen ny – återställd i originalskick. Resten genomgånget, uppfräschat, fäst ordentligt, renskrapat, oljat, lackat.
Nu till seglandet: Sjösättningen blev en trevlig fest med ett 50-tal vänner närvarande. En extra knorr var att Tord Sunde´ns son Sture Sunde´n var närvarande, och bland annat passade på att visa upp Tord Sunde´ns första skiss till Folkbåten. Den är aldrig tidigare visad så vitt jag vet.
foto: "Gilda"
Första kappseglingen var DM för Stockholm på Vikingaregattan med 11 deltagande båtar. Jo-Jo ligger på minimivikt och vid renoveringen har jag siktat på att den ska bli kappseglingsmässig. Den borde alltså vara jämlik med en modern topptrimmad plastfolka. Och - i det vackra vädret och de fina lätt- och mellanvindarna (mina favoritförhållanden) lyckades vi vinna, och dessutom med ganska bra marginal. Konkurrenterna såg nog lite fundersamma ut – var månde detta sluta.Iväg till SM på Utö. 25 båtar på startlinjen – alla hotta grabbar och tjejjer. Ganska frisk vind första två dagarna och lite skvalpig sjö på Mysingen. Härliga förhållanden och en härlig stämning vid bryggan, på krogen och i hamburgerkön. Halvbra resultat. Lite lättare vind sista dagen, och vi prickade in en 1.a och en 4.a – härligt. 8.e plats i sammandraget – inte dåligt i den hårda konkurrens som råder i Folkbåtsklassen.
Så iväg till sommarens andra höjdpunkt – Guldpokalen i Flensburg. Roligt att åka, bara för hela grejen. Lasta båt, dra ner till Tyskland, sova över på camping bland alla husvagnar, det fantastiska mottagandet och den fantastiska gästfriheten i Flensburger Yacht Club.
Men till kappseglandet: Tyvärr frisk till hård vind första tre dagarna. Andra seglingen kastade vi in handduken och seglade hem, det blåste nog ca 15 m/s då. Det finns gränser vad man vill utsätta en gammal dam för. Inte min favoritvind heller. (Det ska dock bli skärpning på den punkten – gastarna klagar på mig att jag börjar gnälla och segla dåligt som av en betingad reflex så fort det blir blåsigt…..).
Sista dagen lagom vind. Fin start och tuffa iväg. Plötsligt slår en jänkare och ligger på tvären för babords halsar mitt framför oss. Skrik och skrän och panikslå. Den dagen förstörd också… Så vi slutade 52.a av 65 båtar. Men kul hade vi, och på Guldpokalen i Marstrand i år kommer vi igen med friskt humör. Då jäklans!
Anders Olsen
* Segling, Båtnytt och inte minst här