Wetstuff

Wetstuff

2011-08-22

"27 Folkbåtar på SM"


27 FOLKBÅTAR PÅ SM.

När SM för Folkbåt gjordes upp på Lilla Värtan i Stockholm, med Vikingarnas SS som arrangör hade 27 båtar samlats. 3 båtar kom på långtradare från Halmstad, och sjösattes galant av Daniel på Varvsföreningen. En båt kom från Östersund, med båtägaren som gast, men skeppare och andragast från Danmark. Det var Per Jørgensen som höll i rodret, han har tidigare vunnit både Kieler Woche och så vitt jag vet Danska Mästerskapet. Stor geografisk spridning alltså.

Vikingarna var välrepresenterade, med bl and annat flera tidigare SM-vinnare. Donald Bratt med tre SM, Lars-Gunnar Lindberg med två SM, Bengt Jarfelt och Anders Olsen med ett SM vardera. Anders seglade på detta SM egenhändigt renoverade SWE 2, Jo-Jo, och hade lånat ut sin plastbåt till några ungdomar. En intressant gästspelare var Nisse Virving, mångdubbel SM-vinnare i Neppare.

Vind och väder var bra, med varierande vindstyrkor, och inte en regndroppe. Dock hördes väl en och annan suck från Halmstadseglarna under lättvindsdagarna, när man fick segla lika mycket efter svallvågorna från alla motorbåtar som på vindskiften. En intressant utmaning.

Åtta race kunde programenligt genomföras på tre dagar, och att alla var på hugget i starterna hade snart seglingsledningen förstått, och övergick andra dagen till att direkt inleda starterna med skärpt startregel för att undvika en massa omstarter. Bosse Samuelsson ledde med säker hand seglingsnämnden. Dom hade ett svårt jobb att få till bra startlinjer och banor i dom frekventa vindskiftena. Jag tycker att dom gjorde ett utmärkt jobb med tanke på förhållandena. Anders och Birgitta Kriströms insats måste framhållas också, dom var sammanhllande i hela arrangemanget med allt vad det innebär av arbete före och efter seglingarna. Klubbmästeriet sköttes av Anders Olsen m fl.

Hur gick det då?


Det blev en spännade uppgörelse mellan SWE 1303, (Ola, Bengt och Staffan) och dansk-svenska besättningen (Per, Christian och Claes) på Östersundsbåten 1355 i slutänden. Men innan det hade många varit med och tagit spikar i enskilda seglingar. Vikingen Johan Edqvist i sin fina Lind-träbåt inledde med en spik i första racet. Lars-Gunnar Lindberg tog en spik i tredje racet, och Anders Olsen med Jo-Jo spikade två seglingar. Jo-Jo gjorde dock skäl för namnet, och hade en förkärlek för första och sista platserna. Sista platserna i form av en svart-flagg-tjuvstart och en diskning.

Inför sista dagens två seglingar var det i huvudsak fyra båtar som aspirerade på förstaplatsen. Olivia med Lars-Gunnar Lindberg hade en spik i bagaget, men lyckades inte helt sista dagen, och fick en hedrande 4.eplats. Tummelisa med Johan Rasin, Erik Holmer och Bengt Lindholm lyckedes bättre och lade beslag på 3.djeplatsen. Hur skulle det då gå mellan Vikingarna Ola och kompani, och danskarna. Skulle en dansk åter vinna ett svenskt mästerskap, som hänt flera gånger tidigare. Men nej. Ola, Bengt och Staffan hade två spikar med sig från de tidigare seglingarna. Dom seglade som gudar sista dagen och lade beslag på en andraplats och ännu en spik.

Därmed var saken klar, de nya Svenska Mästarna i Nordisk Folkbåt heter Ola Zetterberg, Bengt Jarfelt och Staffan Sollerhag med SWE 1303, Amanda, från Vikingarnas SS.

Vikingarnas anläggning på Hundudden en perfekt inramning.


Vikingarna har verkligen en perfekt anläggning för sådana här arrangemang. Ett trevligt och väldisponerat klubbus. Serveringen i Kruthuset med Calle som spindeln i nätet. Allt i direkt anslutning till båtkran, mastkran och brygga. Tack alla båtägare som välvilligt flyttade sina båtar så att Folkbåtarna kunde ligga samlade direkt utanför mastkranen. Och tack Anders Kriström och Erik Sandström som lade det stora pusslet att anvisa tillfälliga båtplater för dom som flyttade.

Det hela resulterade i att allt blev mycket samlat, och att just den gemytliga sammanhållning uppstod som man önskar sig på ett sådant här arrangemang. Att vädrets makter stod oss bi gjorde inte det hela sämre, och det var verkligen mysigt att se ett stort antal folkbåtsseglare fika i morgonsolen. Direkt efter seglingarna var det samling i den tillfälliga baren på mastkransbryggan, där även daily-first-priser delades ut.

Annars blev nog höjdpunkten i dom sociala aktiviteterna en utflykt på fredagskvällen till Fjäderholmarna. 75 seglare och funktionärer packade ner sig i 9 folkbåtar och snurrade över till Fjäderholmarna. Där inledde 27 föranmälda med whiskyprovning i Mackmyras berglager. Sedan samlades alla på bergen som vätter in mot Djurgården. Lä, och en värmande kvällsol som gick ner över huvudstaden, ackompanjerat av passerande färjor, luftballonger och vaxholmsbåtar gjorde att den där supermysiga stämningen infann sig. Inte sämre blev det av Calles pastasallad som smakade utmärkt.

Så avslutades det hela med prisutdelning utanför klubbhuset, och alla packade ihop och vände hemåt.

Se, det var ett riktigt kalas. Stort tack till alla funktionärer och alla som gjorde detta möjligt.

Anders O


1 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Anders!

Du glömde Rolf Uppström med besättning från Ljungkile med F 1386. Kom på egen lastbil med uppsågat tak för att få plats. Det var länge sedan Rolf seglade i sammanhang med kappsegling och en stor del av sveriges elit ändå kom han på 5:e plats! 1974 kom han 2:a i Grisslehamn.

Jörgen