Wetstuff

Wetstuff

2007-10-14

Transat 6.50 ... Redux 2

Lördagen den 6/10 startade Transat 6.50 flottan sin färd från Funchal på Madeira, till Salvador de Bahia i Brasilien. Det 88 båtar stora startfältet består till hälften av entypsaktiga standardbåtar(serie), övriga är experimentbåtar(proto). Det handlar alltså om två helt olika båttyper i samma klass ... Mini 6.50

Något av det konstigaste med den här regattan, är att bägge båttyperna är blandade på samma resultatlista. Transat 6.50 består faktiskt av två helt separata tävlingar. Vid närmare efterforskning så visar det sig att det finns två resultatlistor, frågan är bara varför man överhuvudtaget har en totalista, som inte bara är onödig, utan även förvillande, då alla verkar tro att det är den som gäller, fast den egentligen är ganska ointressant.

På väg ut till starten, 3100 sjömil har de framför sig.

Man kan lätt följa den här seglingen via den bästa race trackern världen skådat. Totalt sett är Transat 6.50 websidan solklar vinnare i kategorin "större seglingsevenemang", trots den mycket luriga "frengelskan" som ibland kan vara totalt obegriplig, som i fallet med "the rope swivel", där alla ickefransktalande personer fick något att fundera på, nästa rapport är lyckligtvis bättre översatt.

I vissa svårartade fall hjälper nog inga översättningar, som i Bådmagasinets "Modige mænd og kvinder i Mini Transat" där skribenten bland annat, försöker inbilla oss att Isabelle Joschke "mistet masten"!?
Hallå eller! Det är ju inte ens avlägset likt vare sig "The bowsprit/pole pivoting axis had broken" eller "broken rope swivel".

Det är dessvärre inte första gången Bådmagasinet publicerar rena fantasier, skärpning, hur svårt kan det vara att kolla fakta?

Det vore väldigt bra om Volvo Ocean Race kunde ta lite intryck av Frassarnas pigga hemsida, och fixa till sin egna trötta gamla skitsida, som har en enorm förbättringspotential.

Full Screen Movie

A short highlight of the Transat 650 in 2007 sailed by Lucas Schroder on the T-Mobile One NED 633

Efter att ha sett den här filmen, blir man faktiskt lite sugen. visst, det låter knäppt, men den förmedlar en känsla av det storslagna i den här grejen.


When the going gets tough, the tough get going. Bildkälla

0 kommentarer: