Wetstuff

Wetstuff

2007-09-28

Officerssegling ... 2007 09 27

Efter några år i marvatten har nu den traditionella Officersseglingen återuppstått, entusiasmen var stor och succén ett faktum, så det här lär fortsätta.

Spänd koncentration innan start.

Jakten på ledaren är i full gång.

Att det här är kul är inget att ta miste på, leéndena blir bara bredare och bredare.

Intressant vy, massor av "power" i det storseglet.

Nu fokuserar man på det stundande målskottet.

Obligatorisk motljusbild medan vi seglar hemåt...

...och en till.
Nu vankas det ärtsoppa med punsch, prisutdelning och sånt på officersmässen, eller garnisonsmässen som den numera kallas.

Den här seglingen har sin upprinnelse under 2:a världskriget, när världen stod i brand och det låg minor överallt. För att GKSS skulle kunna genomföra sina regattor behövde man militärens tillstånd, som tack för hjälpen anordnade man Officersseglingen, militärens egna lilla regatta. Båtar fick de låna, oftast var det Folkbåtar som kom till användning och det passar ju bra för Folkbåten är också en produkt av beredskapstiden, då behovet av en enkel och billig båt som kunde produceras lokalt av inhemskt material blev påtagligt.

Uppdatering: 2007-11-03

Nedanstående är hämtat från Garnisonssällskapet Göteborg

Bild: Elfsborgs fästning

Officersseglingen 2007

Efter några års uppehåll genomfördes nu Officersseglingen igen, torsdagen 2007-09-27, under utmärkta förhållanden. Vindriktningen var NO och vindstyrkan ca 10 m/s. Tävlingen seglades som varnligt i Folkbåtar, som Folkbåtsflottiljen ställt till förfogande. Totalt kom 3 båtar till start, där respektive båt seglades av en ägarföreträdare och i övrigt av medlemmar ur GS GBG. 8 medlemmar ställde upp och fördelades på de tre båtarna. Det blev en indelning enligt nedan:

Flyg- och Marinmedicinska avdelningen:

 • Rorsman: Carl Johanson
 • Gastar: Lars Fridman, Mikael Nordlund.
 • Ägarföreträdare: Pär Björfjäll

Staben FömedC:

 • Rorsman: John Halvarson
 • Gastar: Mats Norhult, Lars Andrén
 • Ägarföreträdare: Jan Lybeck

Fömed:

 • Rorsman: Gunnar Johansson
 • Gast: Björn Skoog
 • Ägarföreträdare: Kjell Johansson.

GKSS tävlingskommitté, genom Bert Isaksson och Kerstin Holmberg lade en bana som skulle ta ca 1 timme att segla. Första båt var i mål efter dryga 58 minuter, andra båt efter dryga 59 minuter och tredje båt efter lite drygt en timme.

 1. Flyg- och Marinmedicinska avdelningen G R A T T I S !
 2. Staben FömedC
 3. Fömed

Efter genomförd segling och iordningställande av båtar styrde kosan till Garnisonsmässen KÄRINGBERGET, där ärtsoppa och pannkakor väntade. Därefter skedde prisutdelning och berättades glada seglarhistorier.

För nästa år kommer GKSS tävlingskommitté att lägga in första torsdagen i september, 2008-09-04 som tävlingsdatum för Officersseglingen. Förhoppningen är då att fler båtar finns att tillgå och ett större antal medlemmar ur GS GBG vill vara med och segla.

Lars Andrén, Sekreterare GS GBG