Wetstuff

Wetstuff

2008-08-20

Tisdagsseglingen ... 2008-08-19

bild: hela fältet på lagom avstånd

Nu börjar seglingssäsongen på riktigt, som vanligt är kappseglingsaktiviteten ungefär dubbelt så stor under hösten jämfört med våren, 8 Folkbåtar en tisdagkväll med rejäla regnskurar och åskmuller i fjärran är väl ganska bra?
Vi som var där fick uppleva en riktigt go kvällsegling.
Men, det visade sig också att alla inte kan kappseglingreglerna särskilt bra, speciellt gäller detta regel 18 som handlar om hur man uppför sig vid rundningar.
Vid första länsrundningen uppstod det en situation mellan en Folkbåt och en Smaragd med lite oartigheter som följd.
Tyvärr var det Folkan som var helt fel ute genom att vägra hålla undan för en innerbåt med rätt till väg ... hur tänkte ni egentligen? en babordsbåt måste givetvis alltid hålla undan för en styrbordsbåt vid en normal (babordsrundning) länsrundning, styrbordsbåten får nämnligen beroende på skärningsvinkeln automatiskt en överlapp på insidan av babordsbåten, vilket ger den rätt till plats, och det faktum att den är en styrbordsbåt ger den också rätt till väg.
Så snälla alla, läs på lite regler och chansa inte, håll undan om du inte är 100% säker på din sak, det blir så mycket trevligare då

Kappseglingsreglerna 2005-2008

Här är ett virtuellt parallellfall från UK-Halsey med en röd Smaragd och en grå Folkbåt, i verkligheten fullföljer Smaragden rundningen på insidan, det gör den rätt i om den kan göra det utan att det uppstår sak eller personskada, blir det kontakt mellan båtarna är det ytterbåtens fel, om innerbåten tvingas köra på märket är det också ytterbåtens fel och innerbåten behöver inte ta något straff för den märkesberöringen, märkväl att regel 16 "När en båt med rätt till väg ändrar kurs skall den ge de andra båten plats att hålla undan" inte gäller i den här situationen, så ytterbåten gör bäst i att hålla ordentligt undan, utom räckhåll för innerbåten.

bild: före start, Käringberget i bakgrunden

Väderstationen som sitter på på Älvsborgsbrons vänstra pylon ger oss bra väderdata, som i de flesta fall är relevanta även för Långdragsflaket

Folkbåt med privat solsken

Selektivt solsken

bild: 1279
  1. 1299 Pär Björfjäll, Kerstin Björfjäll, LdSS
  2. 1279 Malte Hermansson, Mattias o Cecilia Hermansson, LDSS
  3. 1282 Håkan Nordmark, Anders Nordmark, LDSS
  4. 1335 Kjell Johansson, Lennart Karlsson, Christer Selin, LDSS
  5. 830 Göran Börjesson, Pontus Forsberg, LDSS
  6. 1359 Pelle Fälth, Peter Källström, GKSS
  7. 1233 Per Börjesson, Jonathan Börjesson, KKKK
    1314 Janne Utbult, Gillis Wendt, Annika Gard, LDSS (OCS)

Övriga resultat mm finns hos LdSS


0 kommentarer: